Professzionális egészségügyi elletás az egészséges hosszú életért.
Bejelentkezés telefonon: 0696/311-343 | 0670/3643968(Rendelési időben hívható)

TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG

A laktóz intolerancia vagy tejcukor érzékenység olyan kórállapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) emésztésére, mely kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez vezet.

Tejcukor-érzékenységnek nevezzük azt a tejcukor bontó enzimhiányos vagy csökkent enzimműködési kórállapotot, amikor tejcukor (laktóz) elfogyasztása után a beteg emésztőszervi tüneteket észlel. A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya vagy elégtelen működése. Az emésztetlen tejcukor ozmotikus hatása révén a vízfelszívódás egyensúlyát megbontva vizet “szív” a bél lumenébe, ami hasmenéssel jár.

Másrészről ha a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, akkor a vékony és vastagbél bakteriális flórájának megváltozása (dysbacteriosis) révén bekövetkező fermentáció klinikai tüneteket (hasi panaszok, puffadtság, hasmenés, émelygés) okozhat.

A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribb tünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.

A laktáz enzim a magzati életben alakul ki, csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, ezt követően az életkor előrehaladtával mennyisége fokozatosan csökken. Felnőttkorban inkább csak a bélnyálkahártya károsodásával járó gyulladásos betegségek (gasztroentritis) esetében csökken a laktáz enzim mennyisége, mivel a laktáz enzim nagyon érzékeny és a bélboholy enyhe felszíni károsodásai a laktáz enzim működésének csökkenéséhez vezethetnek.

Európában átlagosan 10 és 30 százalék között változik a tejcukorérzékeny lakosok aránya. Egyes felmérések alapján Magyarországon ez 14 százalékra tehető.

A laktóz intolerancia kimutatását hidrogén kilégzési vizsgálattal végezzük. A vizsgálat alapja, hogy normál körülmények között a tejcukor (laktóz) a vékonybél kefeszegélyében található laktáz enzim hatására teljesen lebomlik és a lebontott cukrok azonnal felszívódva a véráramba kerülnek. Laktóz intolerancia esetén azonban a laktóz bontása nem történik meg. A vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffuzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe és a kilélegzett levegőbe kerül és egy egyszerű módszerrel mérhető a mennyisége.

A tejcukor érzékenység kezelése az eliminációs diéta. Kézenfekvő megoldás, ha teljesen tejcukormentes diétát tart az arra érzékeny egyén, de ebben az esetben kerülnie kell a tejen kívül a liofilizált és tejportartalmú készítmények (pl. sütemények, fagylalt, húskészítmények, konzervek, bizonyos gyógyszerek) fogyasztását is. Tejcukorérzékenyek számára is fogyaszthatók a fermentált és tejcukormentes tejtermékek.

A szájon át bevitt laktáz készítmények (Lactase rágótabletta) szedése mellett a megfelelően előkezelt, kis mennyiségű tejcukortartalmú étel panaszmentesen fogyaszthatóvá válik tejcukorérzékeny betegek számára is.

Share This